Galleries

TIPS MEMILIH FOUNDATION MENGIKUT KULIT ANDA….

Anda Memiliki : Kulit kusam dan kering.
Anda Ingin : Kulit yang bersinar dan berseri.

Cuba : Hydrating foundation. Ada pelembab asas yang memberi liputan ringan seperti ‘Tinted Moisturizer’ atau ‘Medium’ ke ‘Full Coverage’ seperti ‘Creamy liquid’ dan ‘Whipped Foundation’. Jauhi dari foundation jenis serbuk debu dan formula ‘Mattifiying’. Jenis ini akan menutup kulit anda dari berminyak dan menjadikan kulit lebih kering dan tidak kelihatan bertompok-tompok.

tumblr_inline_n15pmvzZ6u1qd9chs

Anda Memiliki : Kulit Berminyak.
Anda Ingin : Halus, Kulit Matte.
Cuba : Foundation yang menyerap minyak !. Perhatikan pada istilah-istilah yang terdapat di foundation anda seperti : ‘Oil-Free’, ‘Oil-Reducing Liquid Foundation’(light to medium coverage), sementara ‘Cream Foundation’ dan ‘Compact Foundation’ memberi (full coverage).

Anda Memiliki : Kulit Kombinasi.
Anda Ingin : Sejenis kulit yang tidak berkilau atau kering.
Cuba : Foundation dengan manik-manik ‘Silica’ dan ‘Lecithin’. Manik-manik Silica menyerap minyak dari T-Zone anda (Dahi, Hidung dan Dagu), sementara Lecithin pula menghidrat di kawasan kering seperti di pipi anda.

b540229d40a049c7_Untitled-1.xxxlarge_1
Variety of Liquid Foundations_thumb[12]

 

Tips Solekan : Sapuan Bedak

 

source.png.300x300_q85_filters-detail

Pemakaian bedak merupakan Aplikasi Ajaib yang bisa merubah kondisi kulit wajah anda. Bedak haruslah disapu pada kulit wajah selepas pemakaian foundation. Bedak mampu menyerlahkan solekan anda dengan hasil yang lembut serta halus. Solekan pastinya akan melekap pada kulit muka untuk jangka masa yang lama jika bedak yang disapu pada wajah sesuai dangan kondisi kulit anda sendiri.

Terdapat pelbagai jenis bedak (powder) dalam pasaran. Bedak terbahagi kepada beberapa jenis iaitu:
  • Bedak Padat (Compact Powder)
  • Bedak Tabur ( Loose Powder)
  • Bedak Muka (Pressed Powder)

Pada kebiasaannya bedak compact dipilih sebagai penyudah selepas sapuan foundation. Bedak compact dianggap bedak yang padat serta mampu menahan solekan supaya ia kekal lama pada kulit wajah mereka serta menjadikan ia kelihatan lebih mulus dan halus!. Penggunaan bedak tabur atau ‘Loose Powder’ juga boleh digunakan selepas sapuan foundation bagi mencipta kesan liputan (coverage) yang lebih menyeluruh. ‘Loose Powder’ biasa datang dengan dua ciri iaitu ‘Matte’ dan Sheer’. Bedak muka atau ‘Pressed Powder’ pula lebih sesuai digunakan sebagai alat touch-up.!

Memilih warna bedak adalah penting tetapi amat mudah. Warna bedak yang sesuai serta tepat akan menghasilkan solekan yang cantik serta menyerlah. Warna yang dipilih haruslah menepati serta sesuai dengan warna foundation sebelumnya. Warna bedak yang menjurus pada Light Tone yakni warna seperti Porcelain, Ivory dan Beige sesuai pada mereka berkulit cerah manakala tona kulit yang cenderung kepada gelap harus memilih warna seperti warna Almond dan Golden. Pada kulit sawo matang, pilih sahaja warna medium seperti Natural dan Honey. Namun anda boleh mengeksperimentasikan penggunaan bedak ini secara personal bagi mendapatkan warna yang benar-benar tepat dengan solekan anda mahupun pelanggan.
foundation-270x300-1

Alatan penting yang harus anda ada apabila melayangkan bedak di muka ialah Berus Besar! Ya, kebanyakan bedak disertakan dengan span, namun penggunaan berus besar dapat memberi kesan yang lebih sheer pada solekan anda. Span pula dapat memberi kesan yang lebih padat. Pada bahagian yang details seperti batang hidung serta sekitar mata berus kecil yang lembut amat membantu menghasilkan solekan yang sempurna.

Setelah menyapu bedak, perhatikan semula adakah wajah anda/pelanggan benar-benar bersedia untuk ke langkah solekan yang seterusnya. Jika anda berasa tidak berpuas hati, anda boleh menggunakan bronzing powder atau alatan lain bagi melengkapkan sapuan bedak anda! Nah.. Sekarang wajah telah benar-benar menyerlah serta halus mulus!
How-Choose-Right-Foundation-Your-Skin-Type-Including-Oily-Dry-Sensitive-Combination

Pengenalan sebelum Makeup.

pro4

  1. Penerangan Bidang Solekan

Objektif:-

~Tujuan mengikuti kursus.

~ Memberi ilmu pengetahuan dalam bidang kecantikan.

~ Menimbulkan minat atau idea untuk menjadikan satu kerjaya.

~ Sekiranya mempunyai modal yang besar boleh dikormesialkan perkhidmatan dan hasil pembuatan.

~Menambahkan kebahagian rumah-tangga.

~ Meningkatkan jati diri / menambahkan keyakinan diri.

~ Perkara yang penting sekali ialah penampilan diri sebagai seorang juru solek.

~Kebersihan diri, bau badan dan saiz badan. Rambut dan cara make up kita sendiri.

~Cara pemakaian yang sesuai tidak menjolok mata, pakaian tidak   terlalu ketat atau longgar.

~Pernafasan berbau digalakan menggunakan alat semburan atau berkumuh dengan pencuci mulut (listrine).

~ Mesti menggunakan kasut yang bertumit sederhana tinggi supaya langkah lebih teratur dan rasa lebih yakin.

Perkara Utama Sebelum Memulakan Solekan :

1. Mengenal raut muka :

~ Bentuk Muka

~ Bentuk Kening

~ Bentuk Mata

~ Bentuk Hidung

~ Bentuk Bibir

2. Mengenal warna kulit.

3. Mengenal jenis-jenis kulit ( untuk menyesuaikan jenis solekan).

4. Cara mencuci kulit muka yang betul

Sebelum kita pergi kepada produk, pengetahuan terhadap alatan solek adalah penting.

Diantara peralatan solekan:

~Sponge Foundation-ada dua jenis :

  1. Pink Sponge
  2. Latex Sponge

~Berus :

1.Kening (eye brow brush)

2.Pemerah pipi (blusher brush)

3.Warna pembayang mata (eye shadowbrush)

4.Gincu (lipstick brush )

5.Maskara (mascara brush)

6.Celak mata ( eyeliner)

7.Cekak Rambut (headband)

JENIS-JENIS KULIT

Kulit terbahagi kepada 5 bahagian :

1. Kulit Kering (Dry Skin)

2. Kulit Berminyak (Oily Skin)

3.Kulit Normal (Normal Skin)

4. Kulit Campuran (Combination Skin)

5. Kulit Sensitif (Sensitives Skin)

~ Kulit Kering

Kulit kering selalunya nipis dan halus (fine textures) dibahagian eperdemis dan sensitif, terdapat tanda kedut-kedut halus (fine ~vrink1es) dibahagian dahi, tepi mulut, tepi mata, dan dibahagian leher. Selain itu terdapat urat- urat halus (broken capillaries) pada kulit kering. Apabila menggunakan pelembab (moisturizer), solekan (make-up) akan kelihatan bertompok- tompok. Kekeringan kullt adalah disebabkan oleh terkena panahan cahaya matahari, terkena tiupan angin yang kering yang menyebabkan kehilangan kelembapan pada kulit muka, kurangnya pengaliran sebum (natural oil) dan juga disebabkan oleh pengambilan makanan (diet) yang tidak seimbang. Sekiranya dicuci kulit muka akan rasa perit dan pedih.

~ Kulit Berminyak

Kulit berminyak selalunya kelihatan berminyak dibahagian tengah muka iaitu di dahi, hidung dan kawasan dagu. Keadaan kulit tebal (thick) dan course texture. Kulit berminyak mudah ditumbuhi jerawat, bintik-bintik halus, terdapat blackhead, whitehead, jika tidak dirawat jerawat ini ia akan menjadi jerawat besar dan bernanah (acne) ynag mana akan merosakkan kulit hingga ke kawasan leher dan muka kelihatan sembab. Tanda-tanda lain akan kelihatan seperti liang-liang roma yang terbuka (open pores). Kulit berminyak disebabkan oleh aktifnya pengaliran sebum (natural oil), dan selalunya mereka yang mempunyai kulit yang berminyak akan mempunyai rambut yang berminyak (greasy hair).

~ Kulit Biasa

Kulit ini adalah kulit yang paling elok, dimana pengaliran sebum dan peluh (sweat glant) yang seimbang. Keadaan kulit yang halus, tiada blackhead, jerawat dan masalah lain.

~ Kulit Campuran

Kulit campuran ialah kulit yang bercampur diantara kulit kering dan kulit yang berminyak, kadang-kadang ia juga bercampur dengan kulit yang normal. Tanda-tanda kulit berminyak ialah ia akan berminyak dibahagian tengah muka muka iaitu didahi, hidung dan dagu (T-zone). Dibahagian yang berminyak mudah ditumbuhi jerawat, blackhead, whitehead, bintik- bintik dan terdapat liang-Iiang (open pores) . Ini adalah disebabkan oleh aktifnya pengaliran sebum dibahagian tengah muka, kulit akan kering ketika pada umur 25 tahun keatas, terutamanya dibahagian mata.

~ Kulit Sensitif. 

Keadaan kulit sensitif selalunya halus dan nipis. Kulit jenis ini selalunya alah kepada bahan kosmestik dan bahan kimia. la mudah dikenali dengan terdapatnya urat-urat halus (varicous-vains) di permukaan kulit.