Warning: htmlspecialchars(): charset `UTF-7' not supported, assuming utf-8 in /home/hadiartz/public_html/wp-includes/formatting.php on line 998

Warning: htmlspecialchars(): charset `UTF-7' not supported, assuming utf-8 in /home/hadiartz/public_html/wp-includes/formatting.php on line 998

Warning: htmlspecialchars(): charset `UTF-7' not supported, assuming utf-8 in /home/hadiartz/public_html/wp-includes/formatting.php on line 998

Pengenalan sebelum Makeup.

  1. Penerangan Bidang Solekan

Objektif:-

~Tujuan mengikuti kursus. ( untuk business atau diri sendiri serta pastikan Guru atau Tenaga Pengajar adalah berkelayakan / mempunyai cukup pengalaman bukan semata2 “glamours” tetapi tidak boleh membawa anda ketahap yg betul ) Ini penting kerana ianya akan membentuk karier anda dan skill anda oleh itu jangan membazir masa dan waktu untuk menjadi professional.
jb4Panel-Pakar
~ Menimba ilmu pengetahuan dalam bidang kecantikan.

~ Menimbulkan minat atau idea untuk menjadikan satu kerjaya.

~ Sekiranya mempunyai modal yang besar boleh dikormesialkan perkhidmatan dan hasil pembuatan.

~Menambahkan kebahagian rumah-tangga.

~ Meningkatkan jati diri / menambahkan keyakinan diri.

~ Perkara yang penting sekali ialah penampilan diri sebagai seorang juru solek.
image

~Kebersihan diri, bau badan dan saiz badan. Rambut dan cara make up kita sendiri.

~Cara pemakaian yang sesuai tidak menjolok mata, pakaian tidak terlalu ketat atau longgar.

~Pernafasan berbau digalakan menggunakan alat semburan atau berkumuh dengan pencuci mulut (listrine).

~ Mesti menggunakan kasut yang bertumit sederhana tinggi supaya langkah lebih teratur dan rasa lebih yakin.
[gickr.com]_2dde5b58-21b4-8c24-5101-86ca82a57665

Perkara Utama Sebelum Memulakan Solekan :

1. Mengenal raut muka :

~ Bentuk Muka

~ Bentuk Kening

~ Bentuk Mata

~ Bentuk Hidung

~ Bentuk Bibir

2. Mengenal warna kulit.

3. Mengenal jenis-jenis kulit ( untuk menyesuaikan jenis solekan).

4. Cara mencuci kulit muka yang betul

Sebelum kita pergi kepada produk, pengetahuan terhadap alatan solek adalah penting.

Diantara peralatan solekan:

~Sponge Foundation-ada dua jenis :

  1. Pink Sponge
  2. Latex Sponge

tfEntriJameela

~Berus :

1.Kening (eye brow brush)

2.Pemerah pipi (blusher brush)

3.Warna pembayang mata (eye shadowbrush)

4.Gincu (lipstick brush )

5.Maskara (mascara brush)

6.Celak mata ( eyeliner)

7.Cekak Rambut (headband)
Yatt2

JENIS-JENIS KULIT

Kulit terbahagi kepada 5 bahagian :

1. Kulit Kering (Dry Skin)

2. Kulit Berminyak (Oily Skin)

3.Kulit Normal (Normal Skin)

4. Kulit Campuran (Combination Skin)

5. Kulit Sensitif (Sensitives Skin)

~ Kulit Kering

Kulit kering selalunya nipis dan halus (fine textures) dibahagian eperdemis dan sensitif, terdapat tanda kedut-kedut halus (fine ~vrink1es) dibahagian dahi, tepi mulut, tepi mata, dan dibahagian leher. Selain itu terdapat urat- urat halus (broken capillaries) pada kulit kering. Apabila menggunakan pelembab (moisturizer), solekan (make-up) akan kelihatan bertompok- tompok. Kekeringan kullt adalah disebabkan oleh terkena panahan cahaya matahari, terkena tiupan angin yang kering yang menyebabkan kehilangan kelembapan pada kulit muka, kurangnya pengaliran sebum (natural oil) dan juga disebabkan oleh pengambilan makanan (diet) yang tidak seimbang. Sekiranya dicuci kulit muka akan rasa perit dan pedih.

~ Kulit Berminyak

Kulit berminyak selalunya kelihatan berminyak dibahagian tengah muka iaitu di dahi, hidung dan kawasan dagu. Keadaan kulit tebal (thick) dan course texture. Kulit berminyak mudah ditumbuhi jerawat, bintik-bintik halus, terdapat blackhead, whitehead, jika tidak dirawat jerawat ini ia akan menjadi jerawat besar dan bernanah (acne) ynag mana akan merosakkan kulit hingga ke kawasan leher dan muka kelihatan sembab. Tanda-tanda lain akan kelihatan seperti liang-liang roma yang terbuka (open pores). Kulit berminyak disebabkan oleh aktifnya pengaliran sebum (natural oil), dan selalunya mereka yang mempunyai kulit yang berminyak akan mempunyai rambut yang berminyak (greasy hair).

~ Kulit Biasa

Kulit ini adalah kulit yang paling elok, dimana pengaliran sebum dan peluh (sweat glant) yang seimbang. Keadaan kulit yang halus, tiada blackhead, jerawat dan masalah lain.

~ Kulit Campuran

Kulit campuran ialah kulit yang bercampur diantara kulit kering dan kulit yang berminyak, kadang-kadang ia juga bercampur dengan kulit yang normal. Tanda-tanda kulit berminyak ialah ia akan berminyak dibahagian tengah muka muka iaitu didahi, hidung dan dagu (T-zone). Dibahagian yang berminyak mudah ditumbuhi jerawat, blackhead, whitehead, bintik- bintik dan terdapat liang-Iiang (open pores) . Ini adalah disebabkan oleh aktifnya pengaliran sebum dibahagian tengah muka, kulit akan kering ketika pada umur 25 tahun keatas, terutamanya dibahagian mata.

~ Kulit Sensitif.

Keadaan kulit sensitif selalunya halus dan nipis. Kulit jenis ini selalunya alah kepada bahan kosmestik dan bahan kimia. la mudah dikenali dengan terdapatnya urat-urat halus (varicous-vains) di permukaan kulit.


Warning: htmlspecialchars(): charset `UTF-7' not supported, assuming utf-8 in /home/hadiartz/public_html/wp-includes/formatting.php on line 998

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow Me

Confident Attitude